24 d’abril, Ramon Viñas

Ramon Viñas

El malaltissos piuladors de Valls ens tornarem a veure en un nou #vallspiula el 24 d’abril a les 20.30 hores al restaurant El Portal 22 amb un nou convidat d’excepció, l’historiador, arqueòleg i especialista en comportament simbòlic, Ramon Viñas, on parlarem de “Humans-Consciència: Comportament simbòlic = Origen de l’art i comunicació”. 

En Ramon es va formar a la Facultat de Geografia i Història a la Universitat de Barcelona (UB) on va estudiar Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia, especialitzant-se en mitjans de comunicació ideogràfics i art rupestre a la prehistòria . Va fer dos cursos de doctorat, el primer a la UB i el segon a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, finalitzant els seus estudis universitaris amb una Tesis Doctoral presentada a la UB.

Actualment és investigador a l’Institut Català de Paleocologia Humana i Evolució Social (IPHES) a Tarragona. Imparteix assignatures sobre el Comportament simbòlic en el marc del Master Erasmus Mundos en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana, que ofereix la Universitat Roriva i Virgili i és director del Museu Comarcal de la Conca de Barberà i del Centre d’Interpretació de l’art Rupestre a les Muntanyes de Prades. Ha sigut professor d’Art Rupestre a l’Escola Nacional d’Antropologia i Història (ENAH) de la ciutat de Mèxic.

Ha participat en nombrosos projectes arqueològics, paleontològics i d’art rupestre en el Llevant peninsular hispà, Catalunya, Nord i Sud d’Àfrica i Amèrica.

Des del IPHES duu a terme diversos projectes d’investigació, relacionats amb l’estudi dels primer pobladors d’Amèrica, així com les manifestacions rupestres de Mèxic. A la Península Ibèrica dirigeix projectes sobre l’Art Rupestre Llevantí, particularment sobre el seu origen i desenvolupament en el Holocè inicial.

També és autor i coautor de diversos llibres. El més recent, (2014): Art post plistocè del llevant Ibèric. El testimono gràfic dels últims caçadors-recolectors d’Europa Occidental p. 679-695. Capítol 10 “Els caçadors-recolectors del Plistocè i Holocè a Ibèria i l’estret de Gibraltar: Estat actual del coneixement del registre arqueològic”. Coord.: E. Carbonell, J.M.Rermúdez de Castro, J.L. Arsuaga. Universitat de Burgos, Fundació Atapuerca 2014.

Entre els interessos de la investigació actual, està la d’intentar esbrinar el paper que ha jugat el simbolisme i la codificació de les imatges rupestres (pintures, gravats i escultures, així com en el art moble) en el desenvolupament del cervell del Homo Sàpiens, dons considera que, al igual que la tecnologia, el camp de l’imaginari i el comportament simbòlic, ha estat determinant per l’emergència i l’evolució dels homínids del Paleolític Superior.

Es presenta un sopar força interessant i molt enriquidor amb el Ramon, no hi pots faltar!

Per a reserves: vallspiula@gmail.com

Recorda que piulem amb l’etiqueta #vallspiula

@vallspiula

Anuncis

One thought on “24 d’abril, Ramon Viñas

Agraïm els vostres comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s