Vallspiula convida l’arqueòleg Josep Vallverdú per parlar dels jaciments de la Boella i Atapuerca

El primer del sopar-tertúlia #Vallspiula d’aquest any comptarà amb l’arqueòleg Josep Vallverdu i Poch, investigador de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) vinculat a la URV. El sopar se celebrarà, com ja és habitual, al restaurant Portal 22 el proper dia 1 de febrer a les 20.30 hores. La conversa abordarà el passat de l’ésser humà a través de les descobertes realitzades als jaciments de La Boella (Baix Camp) i d’Atapuerca (Burgos).

Josep Vallverdú és Doctorat en Geografia i Història per la Universitat Rovira i Virigili (2002) i M. Th.  en l’Àrea de Prehistòria de la Universitat Rovira Virigli de 1992 i en «Géologie des sols» a l’Institut National Agronomique Paris-Grignon, l’any 1995.

La seva especialització és en geoarqueologia del Pleistocè i en l’estratigrafia. El seu camp d’interès és l’arqueologia prehistòrica i la investigació d’àrees d’activitat sobre pisos d’habitatge en el refugi Abric Romaní. La seva feina està centrada en l’estratigrafia continental que tracta la litostratigrafia i la pedostratigrafia a les zones de cova, pendents i deposicionals fluvials i llocs arqueològics relacionats, com els llocs cova de la Serra d’Atapuerca, el lloc fluvial de Barranc de la Boella i els diferents llocs de coberta inclinada i gravitatòria de les muntanyes de Prades: Molí del Salt, Cova de les Borres, etc.

L’IPHES, un centre de recerca de referència mundial

L’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, l’IPHES, és un centre de recerca avançada que integra diferents disciplines que a través de la seva activitat científica i descobriments  ha esdevingut un referent per a tot el món.  Els eixos d’activitat són la recerca, la docència i la socialització del coneixement, que és el procés pel qual un individu aprèn, incorpora i fa seus els elements de la cultura del seu entorn social.

L’ IPHES integra personal docent i investigador reconegut internacionalment per la seva qualitat i nombre de publicacions de ressò. Els investigadors procedeixen de la Universitat Rovira i Virgili i d’altres centres i formen part de l’Equip d’Investigació d’Atapuerca (Burgos, Espanya) i del projecte Guadix-Baza (Granada, Espanya). L’equip d’investigació és, a l’estat espanyol, el que més impacte ha obtingut durant els anys a través de les seves publicacions internacionals. El director de l’equip, Eudald Carbonell, és autor de l’article científic de l’àmbit de les ciències socials més citat internacionalment en els últims deu anys.

L’IPHES participa en projectes internacionals a Xile, Mèxic el Marroc o a Algèria i a molts d’altres països. I una part molt important de les activitats de l’institut consisteix en la realització d’excavacions i prospeccions arqueopaleontològiques vinculades amb els projectes de recerca que desenvolupa el seu personal. Algunes d’aquestes són: Abric Romaní (Capellades, Anoia), Camp dels Ninots (Caldes de Malavella, La Selva), Guadix – Baza (Granada), Primers pobladors d’Extremadura El Cavet (Cambrils, Tarragona), Intervencions arqueològiques a la conca del Miño Serra d’Atapuerca (Burgos) i Tossal de la Font Vilafamés (Castelló).

Com participar

La trobada del proper dia 1 de febrer està oberta a tothom. Les persones que vulguin participar en aquest o en els propers sopars poden sol·licitar-ho per correu electrònic enviant un missatge a vallspiula@gmail.com. Les places són limitades fins a un màxim de 20 persones i el preu del sopar és de 27 euros.

Agraïm els vostres comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s